سرپرست معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست:

حذف سدهای حوضه دریاچه ارومیه باید با مطالعه صورت گیرد

حذف سدهای حوضه دریاچه ارومیه باید با مطالعه صورت گیرد

به گزارش لوازم حیوان خانگی، سرپرست معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: با وجود این که ایجاد خیلی از بندها و سدها در حوضه دریاچه ارومیه خارج از مطالعات بوده تخریب آنها باید با مطالعه صورت گیرد.



به گزارش لوازم حیوان خانگی به نقل از مهر، از سال ۱۳۷۵ به بعد، به سبب ساخت سدهای بزرگ نزدیک به ۳۰ میلیارد مترمکعب منابع آب دریاچه ارومیه از دست رفته است. بررسی ها نشان میدهد که سهم عوامل طبیعی در خشک شدن دریاچه ارومیه ۳۱ درصد است که شامل کاهش ۱۸ درصدی بارش و افزایش ۱.۵ درجه ای دما در دو دهه اخیر نسبت به دوره بلندمدت است و سهم عوامل انسانی ۶۹ درصد است که شامل توسعه کشاورزی و راه اندازی سدها و افزایش برداشت از منابع آب زیر زمینی می شود.
تا سال ۱۳۹۶ تعداد ۲۳ سد در عرصه دریاچه ارومیه تولید شده که هشت سد بهره برداری شدند. ۱۰ سد در دست ساخت و ۴۱ سد در دست مطالعه بوده است. بدین سان حوضه آبریز دریاچه ارومیه با ۷۴ سد بزرگ و کوچک به مرور خشک و خشک تر خواهد شد. از قرار معلوم، در برنامه است که این تعداد به ۹۰ سد برسد.
با توجه به این که حجم این سدها بالاتر از مقدار آب تجدیدپذیر مصرفی خواهد بود، بدین جهت تکمیل آنها موجب افزایش سطح زیرکشت کشاورزی و قطع جریانات آبی به دریاچه ارومیه خواهد شد و این امر سبب خشک شدن دریاچه ارومیه به میزان دست کم ۹۵ درصد حجم آب آن شده است.
در همین پیوند، احمدرضا لاهیجان زاده سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار مهر در واکنش به موضوع حذف تعدادی از سدها و بندهای حوضه دریاچه ارومیه به عنوان راهکاری برای احیای دریاچه، گفت: با وجود این که ایجاد خیلی از این بندها خارج از مطالعه بود، تخریب اما باید با مطالعه صورت گیرد که باردیگر یک اقدام بی مطالعه انجام نشود.
وی افزود: ممکنست در بعضی از این بندها با نصب دریچه مشکل حل شود اما تعدادی از آنها واقعاً باید حذف شوند و برخی هم از نظر فعالیت آبخیزداری خوب و مناسب باشد.
سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد: لازم است این مطالعه نه فقط در حوضه آبریز ارومیه بلکه در تمامی حوضه های آبریز کشور که در آنها بندهای گوناگون راه اندازی شده، صورت بگیرد و این مطالعه را باید سازمان منابع طبیعی و وزارت نیرو بطور مشترک با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست انجام دهند.
لاهیجان زاده با اشاره به تصمیمات جلسه اخیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه با حضور محمدرضا رضا عارف معاون اول رییس جمهوری، اشاره کرد: در این نشست گزارشی از آخرین اقدامات و کارهایی که برای دریاچه اجرائی شده و نیز وضعیت فعلی آن تشریح و ارائه شد.
مجری ملی طرح صیانت از تالاب های ایران با اشاره به این که تعهداتی که برای احیای دریاچه ارومیه پیش بینی شده در دو بخش اقدامات سخت افزای و نرم افزاری است، اضافه کرد: اقدامات سخت افزاری شامل عملیات سازه ای است مانند تکمیل تصفیه خانه های فاضلاب تبریز و ارومیه که فاضلاب تصفیه این دو به سوی دریاچه رهاسازی شود یا انتقال آب از سد کانی سیب که باید تونل راه اندازی و آب به دریاچه منتقل می شد.
سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بخش دوم تعهدات، در اصطلاح نرم افزاری است و اقداماتی که برای پیاده سازی الگوی کشت باید در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای کاهش ۴۰ درصد آب در بخش کشاورزی اجرا می شد.
لاهیجان زاده با اشاره به این که عمده اقدامات و تعهدات سخت افزاری به انتها رسیده و بالای ۹۰ درصد آنها انجام شده است، اظهار داشت: در این بخش دو- سه مورد کار تکمیلی مانده که باید صورت گیرد اما در عرصه نرم افزاری به اندازه اقدامات سخت افزاری، کار موفقیت آمیز نبوده و لازم است تلاش بیشتری صورت گیرد.
وی اضافه کرد: در جلسه اخیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه به ریاست معاون اول رییس جمهوری، قرار بر این شد با توجه به این که طی سه سال قبل مدیریت و دبیری ستاد از مرکز به استان آذربایجان غربی واگذار شده بود به سطح ملی بازگردد به سبب این که سه استان درگیر موضوع دریاچه ارومیه هستند.
سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست با اعلان اینکه مقرر است تمام نقصها امور باقی مانده برای احیای دریاچه لطمه شناسی و اجرا شود، افزود: سومین تصمیم پروژه های جدیدی که باید برای این مهم اجرا شود و لازمه آن لطمه شناسی در عرصه نرم افزاری و سخت افزاری طرح احیای دریاچه است.
لاهیجان زاده افزود: طی دو هفته اخیر دو جلسه ستاد احیای دریاچه تشکیل شده و موضوعات آن حول محور برنامه ریزی برای مصوبات کارگروه ملی بود ضمن این که مقرر است ساختار جدیدی ایجاد شود و به تصویب کارگروه ملی برسد و اعتبارات مورد نیاز از دستگاهها قرار شد گرفتن شود.


منبع:

1403/08/21
09:12:59
5.0 / 5
128
تگهای خبر: آب , بارش , تالاب , حفاظت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است