مهر بررسی كرد؛

علل افزایش توفان های گردوغبار در اصفهان چیست؟

علل افزایش توفان های گردوغبار در اصفهان چیست؟

لوازم حیوان خانگی: کارشناسان عامل اصلی افزایش توفان های گردوغبار در اصفهان را قوی تر شدن جریانات موسمی در جنوب شرق کشور می دانند که نتیجه آن امسال برای دیار نصف جهان باران ِریزگرد است.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها: کلان شهر اصفهان تابستان ۱۴۰۳ را با هوای آلوده شروع کرد. تا امروز که ۱۹ روز از تیرماه می گذرد، سهم این دیار از هوای سالم تنها چهار روز بوده است و ساکنان اصفهان ۱۵ روز هوای آلوده نفس کشیدند. هوای آلوده ای که تلفیقی از دوده و ریزگرد است. ریزگردهایی که مطالعات پژوهشگران نشان داده حاوی فلزات سنگین کادمیوم، سرب، آرسنیک، نیکل با غلظت بالاست.
اصفهان و شهرهای اطراف آن طی پنج سال قبل در بهار و تابستان کمابیش درگیر باد و گردوخاک بوده است اما امسال از اواخر خردادماه تا حالا ۲۵ روزی می شود که ریزگردها در هوای ناسالم اصفهان جا خوش کرده اند و قصد رفتن هم ندارند.
کارشناسان معتقدند یکی از شاخصهای مهمی که امسال بر تشدید غبارآلودی هوا تأثیر داشته، باد است. بادهای شدید که عصرها می وزد و گاهی توفانی می شود. کانون های بحرانی فرسایش بادی نیز فعال تر شدند و حتی بر اثر خشکیدگی، کانون های نقطه ای گردوغبار جدیدی به وجود آمدند و همه این ها دست به دست هم داده و نفس دیار نصف جهان را به شماره انداخته اند.
ریزگرد رهاورد بادهای موسمی برای اصفهان
در همین ارتباط نوید حاجی بابایی معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان به خبرنگار مهر می گوید: عامل مهم در ایجاد شرایط فعلی هوا در اصفهان، باد است؛ امسال یکی از علل اصلی، بطور قطع سرعت وزش باد است که بر اثر تقویت جریانات مانسون یا موسمی اقیانوس هند در جنوب شرق کشور فعال تر شده و بالا رفته است.

حاجی بابایی با اعلان اینکه تابستان امسال جریانات موسمی در مناطق مرکزی کشور و اصفهان به سبب نبود رطوبت، بارندگی به همراه ندارد و شاهد خیزش گردوخاک خواهیم بود، اضافه می کند: منشأ ریزگردها که غلظت آنها نیز بالا رفته کانون های گردوغبار بین استانی و داخلی است و بیش از سمت جنوب سمنان، مناطق شمال و شرق اصفهان، سجزی و اردستان است که شهرهایی مثل اصفهان، خور و بیابانک، کاشان، آران و بیدگل، ورزنه، اردستان، کوهپایه، هرند، لنجان، مبارکه، شهرضا، خمینی شهر و نجف آباد را از خردادماه درگیر کرده است.
تداوم باد و گردوخاک تا پایان تیرماه
آنطور که معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان می گوید: شرایط باد و گردوخاک، کاهش دید و افزایش آلایندگی هوا بر اثر خیزش ریزگردها با شدت کم و زیاد دستکم تا پایان تیرماه ادامه خواهد داشت.
حاجی بابایی می افزاید: الگوها نشان میدهد امسال خیزش گردوخاک بیشتری را نسبت به شرایط معمول در اصفهان داریم و علت اصلی آن، عوامل محیطی است که همچون می توان به سست شدن بستر خاک و نوع خاک اشاره نمود.
وی خاطرنشان می کند: آستانه جدا شدن ذرات خاک پایین آمده و با وزش باد کم و نسیم هم خاک به هوا برمی خیزد درحالی که قبل تر برای این شرایط بادهای شدید نیاز بود اما حالا وزش باد معمولی نیز خاک را از سطح زمین جدا می کند.
حاجی بابایی اضافه می کند: عامل دیگر، افزایش جریانات فصلی در قسمت جنوب شرق کشور است که قوی تر و بهتر شده و سبب شیب یا گرادیان فشاری جو در منطقه جنوب سمنان و مناطق شمال و شرق اصفهان شده و سرعت وزش باد نسبت به سال قبل بیشتر است. این سبب شده که خیزش گردوخاک از کانون های فرسایش بادی شدت یابد و با توجه به این که جهت باد غالب در این فصل از سمت شمال شرق به سمت مرکز است ریزگردها به شهرستان های مرکزی، شمالِ شرق، شمال، شرق و حتی جنوب استان منتقل می شوند.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان خاطرنشان می کند: پدیده باد و گردوخاک و ریزگردها موضوع جدیدی نیست و دست کم طی این پنج سال اخیر بصورت مستمر در استان شرایط فعالیت کانون های گردوخاک را داشتیم.
ردپای پدیده اقلیمی در هوای غبارآلود اصفهان
در همین ارتباط امیر گندمکار دانشیار گروه جغرافیا و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد نجف آباد با اشاره به این نکته که جهت وزش باد در اصفهان طی سه ماه گرم سال ماه های ژوئن تا اوت (اواسط خرداد تا اوایل شهریور) تغییر می کند، به خبرنگار مهر می گوید: جهت باد در اصفهان از سمت غرب به شرق است اما طی این سه ماه گرم سال از شرق به غرب می وزند و شرق اصفهان نیز کانون ریزگرد است برای اینکه در این منطقه هم تالاب گاوخونی، هم دشت سجزی و سایر اراضی خشک و بیابانی را داریم و این شرایط طی سالهای اخیر وجود داشته است.
وی می افزاید: اما امسال، سال گرم تری است و تابستان گرم تری را نسبت به چند سال قبل تجربه می نماییم و از طرف دیگر متأسفانه آب چندانی نیز به نواحی شرقی اصفهان نرسید که رطوبت خاک را افزایش دهد و ریزگردها تثبیت شود، پوشش گیاهی منطقه نیز به شدت ضعیف شده و کشاورزی که در شرق اصفهان انجام می شد امسال بسیار کمتر بود برای اینکه اختصاص لازم آب صورت نگرفته و همین مورد باعث شده است که کانون های گردوغبار فعال شوند.

این اقلیم شناس و استاد دانشگاه خاطرنشان می کند: پدیده خاص اقلیمی که امسال شاهد می باشیم محلی شدن سامانه های همرفتی است بطوریکه هر روز عصر، صعود هوا اتفاق می افتد.
گندمکار می افزاید: صعود هوا وضعیتی محلی است که اگر رطوبت وجود داشته باشد شرایط بسیار خوبی را رقم می زند و هر روز عصر تشکیل ابر و بارش رخ می دهد اما زمانی که رطوبت نباشد آن چه از سطح زمین به بالا صعود می کند ریزگردها و ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون است که در سطح شهر اصفهان و اطراف آن انتشار می یابد.
وی تاکید می کند: امسال بطور خاص گرمای بیشتر، خشکی بیشتر و محلی شدن جریان های همرفتی که چون بخار آب و رطوبتی وجود ندارد، موجب صعود و خیزش ریزگرد می شود.
اقلیم شناس و دانشیار گروه جغرافیا دانشگاه آزاد نجف آباد می گوید: سال قبل به سبب این که پدیده جوی ال نینو (جریانات گرم اقیانوسی) در جهان غالب بود، بروز بادهای موسمی در مرکز ایران را هم شاهد بودیم اما امسال با توجه به این که پدیده جوی لانینا (جریانات سرد اقیانوسی) غالب می شود و بارش کم پیش بینی شده است احتمال این که بادهای موسمی از جنوب شرق کشور به مرکز ایران و اصفهان برسند خیلی کم است.


منبع:

1403/04/19
16:38:20
5.0 / 5
230
تگهای خبر: آب , اقلیم , بارش , بارندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
دوستان لوازم حیوان خانگی
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است