پژوهشگران دانشگاهی بررسی كردند

راهكارهای مقابله با تغییر اقلیم در كشاورزی

راهكارهای مقابله با تغییر اقلیم در كشاورزی

لوازم حیوان خانگی: تغییر اقلیم، به تغییرات بلندمدت در شرایط آب و هوایی مانند تغییر در دما، بارش، باد و دیگر شاخص ها اطلاق می شود و اثرات آن بر همه جنبه های زیست انسان و سایر موجودات، قابل توجه است. راهكارهای مقابله با این پدیده از جنبه تولید در كشاورزی، توسط پژوهشگران مورد ارزیابی قرار گرفته است.


به گزارش لوازم حیوان خانگی به نقل از ایسنا، پدیده تغییر اقلیم می تواند تغییر در میانگین شرایط آب و هوایی و نوسانات را در برگیرد. كنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (UNFCCC)، این پدیده را مشتمل بر تغییراتی در اقلیم تلقی می كند كه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به واسطه فعالیت های انسانی بوجود آمده است. در ادبیات تغییر اقلیم، با پدیده «گرمایش جهانی» هم روبرو می شویم. گرمایش جهانی تنها به افزایش دمای سطح زمین اشاره دارد، درحالی كه منظور از تغییر اقلیم، گرمایش و اثرات جانبی آن همچون ذوب یخچال های طبیعی، طوفان های شدیدتر یا خشك سالی های متناوب تر است.
به قول متخصصان، كشاورزی یكی از فعالیت های اقتصادی كشور است كه در سالیان متمادی، دگرگونی های عمیقی در ساختار آن پدید آمده است و پدیده تغییر اقلیم می تواند به شكلی ویژه آنرا تحت تأثیر قرار دهد. بخش كشاورزی ناچار است جهت حفظ پایداری نظام كشاورزی و تأمین نیازهای غذایی رو به افزایش كشور از یك سو عملكرد محصولات زراعی را در واحد سطح افزایش دهد. این مورد بخصوص در ایران كه از شرایط سخت اكولوژیكی نظیر كمبود منابع آب، محدودیت اراضی مناسب جهت توسعه كشاورزی و همینطور رشد سریع جمعیت و ضعف تكنولوژیكی مواجه می باشد بسیار حائز اهمیت می باشد.
در این رابطه، پژوهشگری از مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی كشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی كرج، مبادرت به انجام مطالعه ای كرده است كه در آن مسائل و راهكارهای تسكین تغییر اقلیم از نقطه نظر مدیریت تولید در كشاورزی مورد بررسی قرار گرفته اند.
بنا بر نتایج به دست آمده از این مطالعه، «سازگاری» با تغییر اقلیم و «تسكین» آن، دو رویكرد اساسی در مواجهه با پدیده تغییر اقلیم هستند. این دو رویكرد و راهكارهای مرتبط باید در تلفیق با یكدیگر و با جامع نگری های لازم مورد استفاده قرار گیرند.
به قول نادر حیدری، دانشیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی كشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی كرج بعنوان مجری این پژوهش: «بر اساس منابع علمی، سهم بخش كشاورزی در تولید گازهای گلخانه ای حدود ۱۴ درصد است و فعالیت های مناسب و پیشگیرانه برای تسكین تغییر اقلیم در حوزه كشاورزی و تأمین غذا شامل كاهش انتشار گازهای دی اكسیدكربن، متان، اكسید نیتروژن و ترسیب كربن در خاك هستند».
بر مبنای یافته های این تحقیق، در مورد تسكین تغییر اقلیم و همینطور اقتصاد سبز و محیط زیست، در قوانین و اسناد بالادستی نظیر برنامه های پنجم و ششم توسعه كشور، توجه نسبتاً مطلوبی شده است. اما میزان تحقق برنامه ها و ارزیابی عملكرد در این زمینه ها نیاز به بررسی و تحقیق بیشتری دارد.
حیدری اعتقاد دارد: «بر اساس نتایج، راهكارهای تسكین تغییر اقلیم در رابطه با بخش كشاورزی فاریاب را می توان در هفت گروه عوامل و مؤلفه های زیر شناسایی و بررسی كرد: ۱- كاربری اراضی، ۲-پو شش گیاهی و شیوه تهیه زمین، ۳- سیاست ها و راهكارهای مدیریت آب، ۴- توسعه آبیاری و اراضی فاریاب، ۵- بازگشت بقایای گیاهی به خاك و مسائل كشاورزی حفاظتی، ۶- زهكشی اراضی و ۷- بحث های اقتصاد سبز».
این محقق كه نتایج پژوهش خویش را در نشریه علمی «آب و توسعه پایدار» منتشر نموده است، در مورد نتایج حاصله می گوید: «كشاورزی از بزرگ ترین بخش های اقتصاد در جهان است و در كشور ایران هم شاید بتوان گفت پس از اقتصاد نفتی، سهم عمده ای را تشكیل می دهد. بر همین مبنا در بحث تغییر اقلیم كه می تواند بر كشاورزی تأثیرگذار بوده و خود نیز، متأثر از كشاورزی باشد، می توان با استفاده از روش های ذكرشده در این پژوهش تا حدودی تأثیرات مربوطه را مدیریت كرد و حتی در بعضی موارد، سبب اشتغال زایی شد».
نتایج این تحقیق در نشریه علمی «آب و توسعه پایدار» كه با همكاری گروه مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد و شركت آب و فاضلاب مشهد منتشر می شود، به چاپ رسیده است.




1398/01/19
14:48:05
5.0 / 5
4870
تگهای خبر: آب , ارزیابی , اقلیم , بارش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
petpart لوازم حیوان لوازم حیوانات خانگی

تگهای لوازم حیوان خانگی پت پارت

PetPart لوازم حیوان خانگی

لوازم حیوانات خانگی

petpart.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم حیوان خانگی محفوظ است