واكنش محیط زیست تهران به اظهارات یكی از اعضای شورای شهر درباره آلودگی هوا
به گزارش لوازم حیوان خانگی به دنبال انتشار مطلبی با عنوان «معمای آلودگی هوای پایتخت در ایام خلوت و انتقاد از سكوت محیط زیست» از قول عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران در ایسنا، اداره كل حفاظت محیط زیست استان تهران مبادرت به عرضه پاسخی در این حوزه كرد.
به گزارش لوازم حیوان خانگی به نقل از ایسنا در متن ارسالی از جانب اداره كل محیط زیست استان تهران در واكنش به اظهارات زهرا نژاد بهرام درباره آلودگی هوا آمده است:
«به تازگی مساله ای مطرح شده درمورد اینكه چرا با وجود تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و كاهش ساعات اداری در تهران كه منجر به كاهش میزان تردد خودرو های شخصی در سطح شهر شده است، كیفیت هوا در وضعیت ناسالم قرار دارد؟ برخی ها مصرف مازوت توسط نیروگاه ها و صنایع را عامل این مساله می دانند اما این رویكرد صحیحی نیست چونكه برپایه گزارش ها، نیروگاه ها و صنایع اطراف شهر تهران در ایام اخیر از سوخت مازوت استفاده نكرده اند.
بررسی ها به لحاظ فنی نشانگر این است كه این دیدگاه اشتباه است چونكه اگر به علت مصرف سوخت مازوت انتشار ذرات معلق افزایش پیدا كرده باشد، باید همزمان انتشار آلاینده اكسیدهای گوگرد هم افزایش قابل ملاحظه ای پیدا كند. درحالی كه ایستگاه های پایش، گزارشی از افزایش آنچنانی غلظت اكسیدهای گوگرد در هوا را نشان نداده اند. ضمن اینكه این اداره كل هم تمام صنایع بزرگ مقیاس اثر گذار بر هوای تهران را از این نظر مورد پایش قرار داده است.
خودروهای شخصی برپایه آمار سیاهه انتشار آلایندگی، حدود ۱۴ درصد از ذرات معلق اولیه را به هوا منتشر می كنند كه با عنایت به تعداد آنها در مقایسه با سایر ناوگان های حمل و نقل مانند خودرو های دیزلی، موتورسیكلت و تاكسی ها اهمیت پایین تری دارند.
در روزهای اخیر تردد خودرو های شخصی كاهش یافته اما تردد خودرو های دیزلی، تاكسی ها و موتورسیكلت ها با عنایت به ماهیت استفاده از آنها كاهشی نداشته است و از سویی دسته دیگری از مسافرت ها كه قبلاً با استفاده از مترو انجام می شد، به علت احتیاط مردم برای عدم مواجهه با ویروس كرونا كاهش پیدا كرده و برپایه اعلام شهرداری تهران در ایام اخیر ۶۰ درصد از سفرهای شهروندان با مترو كم شده است و طبیعتا مقداری از این سفرها با وسایل دیگری مانند اتوبوس و تاكسی و خودروی شخصی جایگزین شده است كه منجر به افزایش انتشار آلاینده ها می شود.
سهم خودرو های شخصی شاید در مورد ذرات معلق اولیه قابل توجه نباشد اما در انتشار آلاینده های گازی كه منجر به تشكیل ذرات معلق ثانویه و ازن می شوند، متهم ردیف اول است و این آلاینده های ثانویه در مقایسه با ذرات اولیه نقش نسبتاً برابری در آلودگی هوای شهر دارند.
از خودرو های فرسوده هم نباید غافل شد. برپایه آمار منتشره ۴۵ درصد از آلودگی هوای شهر تهران مربوط به ناوگان فرسوده است و این خودرو ها چندین برابر خودرو های دیگر آلاینده منتشر می كنند، بر این اساس تاثیر ناشی از حذف یك خودروی نو در كاهش آلودگی هوا در مقایسه با تاثیر حذف یك خودروی فرسوده ناچیز است ازاین رو میزان كاهش تردد می بایست از سهم ناوگان فرسوده صورت گیرد تا بتوان تاثیر آن بر كاهش آلودگی هوا را مشاهده كرد.
اما چیزی كه سبب شده در ایام اخیر كیفیت هوا در وضعیت نامطلوب قرار داشته باشد، كاهش ناپایداری های جوی و سكون جریان هواست. برپایه گزارش های سازمان هواشناسی طی روزهای اخیر با پایداری هوا در شهر تهران مواجه بوده ایم و سرعت باد در این شهر در بعضی ساعات به زیر ۱۰ كیلومتر بر ساعت رسیده است كه باعث كاهش میزان تهویه هوای شهر شده و نهایتاً با ایجاد انباشت آلاینده ها در فضای شهر، غلظت آلاینده ها افزایش پیدا كرده است. این مشابه اتفاقی است كه در زمان اوج آلودگی هوا و وارونگی دما مشاهده می شود و در آن زمان هم با وجود تعطیلی ها و كاهش و ممنوعیت تردد شاهد این هستیم كه آلودگی هوا پا برجا باقی می ماند ازاین رو پایداری جوی روزهای گذشته سهم عمده ای در افت كیفیت هوا داشته است.
عضو محترم شورای شهر تهران به جای اشاره انگشت افترا به سمت سهم منابع و پاك كردن صورت مساله، باید پاسخگوی عملكرد شورا در اجرای مصوبات مربوط به كاهش آلودگی هوا باشد. هنوز مصوباتی مانند نصب فیلتر ذرات روی خودرو های دیزلی، نوسازی تاكسی ها، تعویض كاتالیست خودرو های عمومی اجرایی نشده است و باید پاسخ واضحی به این سؤال داده شود كه چرا بودجه مربوط به حذف فیلتر جاذب ذرات معلق روی اتوبوس ها با عنایت به سهم بالای این ناوگان در آلودگی هوا در شورای شهر تهران حذف شد؟ علاوه براین انتقادات دیگری درمورد بلندمرتبه سازی و كاهش میزان فضای سبز شهر وجود دارد كه مسؤلان شورای شهر و شهرداری تهران باید توضیحات لازم را در این موارد ارائه نمایند.»
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب